Norges største utvalg siden 1978 - Rask og gratis levering over hele landet - 14 dagers returrett

Inspirationen

Hvordan velge riktig teppe?

Håndknyttede persiske tepper har en lang og rik historie, som strekker seg tilbake flere tusen år. Tradisjonen har opp gjennom århundrene båret og bevart en svært høy håndverksmessig dyktighet, med vakkert design og bruk av høykvalitetsmaterialer som ull og silke. Disse teppene har blitt ettertraktede kunstverk og samleobjekter over hele verden.

De er unike, og du vil derfor aldri finne to helt like. Å velge riktig persisk teppe til forskjellige rom i huset krever omtanke og en forståelse av rommets behov i tillegg til din personlige smak. Valget av persiske tepper til et hjem kan bidra til å skape en vakker og harmonisk innredning, og vil legge varme og karakter til ethvert rom.

Her er noen tips for å velge riktig persisk teppe til ulike rom:

 

Hva liker du?

Det aller viktigste er din personlige smak. Hva er det gode valget for deg? Det finnes noe magisk i ethvert teppe, og husk at du skal ha teppet ditt resten av livet. Kanskje vil det også gå i arv gjennom flere generasjoner. Det er en investering på lik linje med et hvilket som helst kunstverk. Og like avhengig av dine preferanser. Personlig smak speiler seg i alt man omgir seg med. Det som umiddelbart appellerer til deg passer også ofte inn i ditt interiør.

Stil, design og farger

Tenk helhetlig og individuelt. Velg et teppe som passer til rommets størrelse, innredning og stil. Tenk på fargepaletten i rommet. Velg et teppe som komplementerer eller kontrasterer med fargene i rommet for å skape et visuelt tiltalende utseende.

Det mange forbinder med persiske tepper er de tunge burgunder og vinrøde fargene som mange gamle tepper i tradisjonen har. For nåtidens trend kan det bli for sterkt og dominerende. Lysere tepper i dusere farger er mer anvendelige. De passer godt i nordiske hjem, og skaper et harmonisk uttrykk. Om både møbler og vegger ligger i samme fargesjattering, kan det kanskje bli litt sterilt, og det kan være lurt å velge et teppe med litt kontraster, uten at det blir iøynefallende. Et teppe bør alltid gli inn i helheten i rommet.

Våre Afganske Arianatepper har et moderne preg. De er skapt ut fra ny design med mer moderne farger, samtidig som de har elementer av det tradisjonelle. Her finner du mange motsetninger i samme teppe, fra det veldig duse til svært fargesterke.

Størrelse og type rom

Mål rommet og velg et teppe som passer i størrelse både til møbler og gulv. Vi har tepper fra 40 cm x 60 cm og opp til 6 m x 4,5 m.

Et tradisjonelt persisk teppe kan være passende for en stue, og her bør teppet være stort nok til å nå under og utenfor møblene. Dette gjelder også i en spisestue, der man ikke bør velge et for lite teppe. Det bør ha en viss bredde og lengde, slik at ikke stolen drar med seg teppet når man reiser seg og flytter på den.

På et soverom kan teppet gjerne være mindre. Mange velger et avlangt teppe som en sengeforlegger rett ved siden av sengen når man står opp. Dersom soverommet er av et visst omfang kan et teppe foran sengen på størrelse med sengegavlen også skape en fin helhet.

Ikke glem at tepper kan brukes hvor som helst, i gangen, i ditt walk-in-closet, i vinterhagen eller på badet. Ganger er ofte avlange og her kan det egne seg med rektangulære løpere. Kelimer er ofte foretrukket på badet og kanskje også kjøkkenet. Disse er robuste og lette å holde rene. De er flatvevde, ikke knyttet, og er lette å ta ut å riste og lufte. De er også enklere i uttrykket enn klassiske persiske tepper. Mange bruker kelimer som piknikteppe om sommeren.

Man kan også ha flere tepper i samme rom. Du får aldri to like tepper uansett. Er kjøkkenet stort med for eksempel en spisebord midt i rommet, kan det gjøre seg med et lite teppe under den, i tillegg til en løper foran kjøkkenbenken. Mange tepper matcher godt til hverandre, samtidig som noe av hemmeligheten og sjarmen er det individuelle uttrykket.

Har du et bibliotek eller en tv-stue med dype gode lenestoler, kan du velge et lunt teppe som rammer inn møblementet og forsterker den koselige stemningen.

Og har du et hus eller en leilighet med en hall kommer et persisk teppe virkelig til sin rett her. Det vil være det første som møter deg når du kommer inn, og det blir som et smykke, et kunstverk på gulvet. Det er verdt å prioritere. Tar du vekk teppet i et slikt rom blir det veldig tomt.

Et annet element er akustikken, som blir roligere og mer dempet. Dette gjelder i alle rom. Tepper virker lunende, og lyden av skritt avtar. Et vakkert persisk teppe vil høyne inntrykket av en myk og tiltalende atmosfære i et hvilket som helst rom.

Materiale

Vurder hvilket materiale du foretrekker. Persiske tepper kommer i ulike materialer, inkludert ull, silke og bomull. Ulltepper er vanligvis slitesterke og enkle å vedlikeholde. Et tett knyttet teppe krever mer materialer, det tar lenger tid å lage, og fremstår derfor mer perfekt og er gjerne dyrere. Silke er et dyrere materiale enn ull, men samtidig er det visse farger man kun får frem ved å bruke nettopp silke. Nomadetepper er gjerne grovere og mer asymmetriske. De er vevet av tykkere ullgarn, og var opprinnelig laget for å tåle mye, da nomader stadig er på farten.  Disse teppene har mye sjarm.

Bruksområde

 Tenk på bruksområdet for rommet. Hvis det er et høytrafikkrom, vil et teppe med en tettere knutevev være mer egnet for å tåle slitasje. Ull er også lettere å holde rent og er ikke like utsatt for hverken slitasje eller smuss som et teppe i silke.

Pris

Bestem budsjettet ditt på forhånd. Persiske tepper kan variere i pris avhengig av kvalitet og alder. Eldre og antikke tepper kan være mer kostbare. Samtidig skal man være oppmerksom på at det ikke alltid er slik. Det er en myte at alle persiske tepper blir mer verdt jo eldre de blir. Enkelte blir ikke det. De kan også bli brukt opp.

Det finnes et fint teppe i alle prisklasser. Enkelte rimelige tepper kan være mer sjarmerende enn et som er helt perfekt knyttet.

Rengjøring og vedlikehold

Vurder hvordan du vil rengjøre og vedlikeholde teppet. Alle persiske tepper krever spesiell omsorg og rengjøring. Det beste er å få dem håndvasket profesjonelt gjennom forhandler, hvor det kun brukes spesialsåpe og midler som harmonerer med materialet teppene er laget av. Husk at de teppene du investerer i vil kunne vare i flere generasjoner. Behandler du det godt, vil det leve svært lenge, og gå i arv.

.

Populære farger

Elit rhoncus dui ullamcorper tristique aenean nascetur accumsan ac himenaeos adipiscing quam potenti ac senectus consequat.

Blå & Turkis

Brun & Gul

Hvit & Beige

Rød & Orange

Svart & Grå

Rosa og lilla

Grønn & Oliven

Vet du ikke hva du skal velge?

Populære teppeformer og størrelser

XS

Lengde fra 100 til 150, bredde fra 60 til 100

S

Lengde fra 160 til 220, bredde fra 100 til 150

M

Lengde fra 230 til 260, bredde fra 150 til 180

L

Lengde fra 280 til 320, bredde fra 180 til 220

XL

Lengde fra 320 til 450+, bredde fra 220 til 300+

Løpere

Lengde fra 300, bredde fra 80

Handlekurven
Sign in

Ingen konto ennå?

Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre opplevelsen din på nettstedet vårt. Ved å surfe på denne nettsiden godtar du vår bruk av informasjonskapsler.
Begynn å skrive for å se produktene du leter etter.
Shop
0 items Cart
My account