Norges største utvalg siden 1978 - Rask og gratis levering over hele landet - 14 dagers returrett

Blogg

Teppenes skjulte historie

– en guide til persiske tepper.

Hvert teppe forteller en egen historie. Et lands kriger, et folks kamper. De beskriver kjærlighet og hat, speiler kulturer og religioner. Om du kjenner teppenes språk kan du lese dem som en åpen bok. Se liv som er levd, kjenne følelsene flomme over.

Et teppe sier mer enn tusen ord.

Et verdensbibliotek

Teppene hos Pars tepper har opprinnelse fra en rekke ulike land og ettersom Peyman dykker lengere og lengere inn i deres historie blir han mer og mer oppslukt av hva teppene forteller; «Man kan nok aldri bli utlært i det her for det er så mye tradisjon, så mange myter – så mye å lære!» Han forteller om Afghanske tepper der kalashnikover og pansrede biler kjører gjennom mønsteret. De beskriver en tid der Sovjetunionen var okkupant og landet stod midt i en dyp konflikt. Han forteller om Marokkanske tepper der berbere, kristne, jøder og arabere møtes i en kulturell miks man ikke finner i noen andre tepper.

«Det er dette som gjør teppene så fantastiske å jobbe med; hvordan de samler historien!» Også litt om hvordan vi liker å ha det hjemme. For noen år siden skulle alle ha mørkerøde persiske tepper, såkalte Bokaratepper. Nå velger vi de lysere variantene; «De tradisjonelle mønstrene i Ariana-teppene fra Afghanistan er vakre i fine, duse farger, gjerne med innslag av noe litt sterkere for å skape kontrast og sjel til teppet. Disse er svært populære nå!»

Sjelfull kvalitet

Alle teppene hos Pars tepper har sitt eget særpreg, sin sjel – og alle er håndknyttet. «Det er viktig å huske på at alle tepper er håndknyttet,» sier Peyman, «det er andre ting som avgjør hvilken prisklasse og kvalitet vi tillegger teppet.»

Antall knuter

Et av de viktigste parameterne er antallet knuter. Dette sier noe om arbeidsmengden som ligger bak teppet som skal pryde gulvet ditt. Jo flere knuter, desto mere jobb, og de mest intrikate mønstrene krever mange knuter. Tepper med stor knutetetthet, sånn som Isfehan og Nain har så mye som 1,5 millioner knuter per kvadratmeter. I praksis betyr det at et teppe på 2×3 meter tar rundt 5-7 år å knyte!

Materialer

Hvert teppe har sin tradisjon, sitt eget mønster, bestemte farger og kvalitet. Materialene som brukes, ullkvaliteten, om trådene er spunnet for hånd eller i maskin, om det er kjemisk- eller plantefarget. Alt dette påvirker kvaliteten.

Ekthet

Alle tepper er ekte. Og alle tepper er håndknyttet, men ikke alle tepper kommer fra land som har egne teppetradisjoner. Da er teppene reproduksjoner, noe som ikke nødvendigvis gjør dem dårligere, men de vil heller ikke ha den verdien man ser i originale tepper.

Patina

At et teppe blekner i farge, blir slitt eller endrer karakter er ikke nødvendigvis negativt for ekte, persiske tepper. Patinaen kan faktisk være med på å heve verdien på teppet, men husk: det er ingen selvfølge at det gjør det.

Handlekurven
Sign in

Ingen konto ennå?

Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre opplevelsen din på nettstedet vårt. Ved å surfe på denne nettsiden godtar du vår bruk av informasjonskapsler.
Begynn å skrive for å se produktene du leter etter.
Shop
0 items Cart
My account

Filtrer på farge

Filtrer på type teppe